Början på allt..

Vad jobbar Mighty med? Hur Började det? Har det alltid gått bra?
Frågor som får olika svar beroende på vem man frågar – kulturrådet, försäkringskassan, oss själva eller gemene man.

I det här inlägget kommer en tillbakablick från way back som visade sig skulle lägga grunden för vad som idag är Mighty Event. En liten bakgårdsfestival av studenter – för studenter, som följt med oss genom åren.

Smålandsfestivalen.. Har ni hört talas om den? Antagligen inte.
Det hela började på en innergård i Kalmar, Smålandsgatan 4D för att vara exakt med ett gäng turismstudenter (Peking-Sebastian & Niklas, Kungsbacka-Carl, 08-Tim, Chef-johan, fjällbacka-jesper, Norge-Simm, Aumenkaa-Fredrik, Partykatten, HR-Adam mfl) med för mycket fritid, ett studentboende med semi-irriterade grannar & sista minuten lösningar.

Vår alldeles första grafiska design / poster signerad vår kreativa vän Atchara Fajersson, betalades i uppskattning, evig ära & inbjudan till festen. Tveksamt om hon har den på sitt grafiska CV idag.

2012-2014 – I hela 3 år skulle denna innergårdsfestival husera på Smålandsgatan till grannarnas stora motvilja. Vi hade inget företag, vi sålde inga biljetter , inga tillstånd och hade programpunkter som “lounge häng”, smålandsruset (öl-marathon runt kvarteret) & tillhörande efterfest.

Vi köpte loungemöbler av pensionärer på kalmar köp&sälj, lånade ljud & ljus av vänner och satte upp engångs-tält som höll på att kosta oss mer än vad vi hade råd med. Viktigaste lärdomarna vi tagit med oss – Säkra alltid tält & planera alltid för regn!

Sista året insåg vi att det inte bara var vi som ville ha en valborgsfestival i Kalmar. Vi tryckte biljetter och sålde till tillhörande efterfest, bokade lokal och träffade för första gången Mattias Berben (Teknik) och Peter Sjögren (Ansvarig på Byttan, senare Park Hermina/PARK, numera Park i Parken).

Allt gott, innergårdsfesten blev av – efterfesten sålde slut som betalades i ett kuvert (vi tjänade fortfarande inga pengar om ni läser det här skatteverket) till Byttan där vi hade bokat DJ Kristian kovanens första spelning, betalat för abonnering av lokalen samt nödvändig teknik för en go fest.

För första gången kom insikten att man kan ta betalt för att arrangera event, i detta fall plus/minus 0 eftersom den lilla marginalen gick till baren men ändå, det gick.

2015 – Året då allt förändrades. Övermod, för mycket fritid, heltidsjobb som betalade förlustaffärer och ett väldigt stort steg från innergården till Lindö utan större erfarenhet eller ekonomisk analys.

Vi gav oss ut på för oss outforskat vatten men körde i vind med tanken “det blir i alla fall kul”

Vet ni vad det kostar i runda slängar att hyra in en bajamaja? Scen? Fotbollsplan? Artister? Platsupplåtelse? El? Teknik? Ordningsvakter? Det vet vi, nu.

Detta var vår första stora satsning och på topp av allt, den skulle vara GRATIS.
Stadsfest & musik på larmtorget i all ära men vad tänkte vi egentligen? Inte alls förmodligen, att det skulle gå något i hästväg minus kan man räkna ut bara av att kolla på upplägget men vi körde ändå utan skattebetalarnas pengar.

2016 – Har vi lärt oss något? Att döma av Eventbanner, inte alls.

Samma tid, samma plats – Dyrare utgifter & större artister.
Biljettpris? GRATIS.
MEN, stora skillnaden – Eftersläpp hade ju fungerat tidigare så vi hade bokat Vigiland & Galavant till efterfesten där biljetter såldes, vilket visade sig knappt täcka kostnaden för den festen i sig.

Företaget blev på två år skyldig undertecknad sex-siffrigt belopp för privata insättningar för att smålandsfestivalen skulle bli av. Inget jag varken ångrar eller är putt över idag, snarare tvärtom.

Att döma av tidningsrubrikerna hade vi inte lärt oss någonting då det naiva hoppet och viljan att göra något kul betydde mer än en förlustaffär i upplärningssyfte.

“Förra året regnade festivalen bort på Lindö. Men nu är det klart att det ändå blir en fortsättning.– Vi viker inte ner oss för lite regn,” säger Jimmy Strand från arrangören Mighty.
https://www.barometern.se/kalmar/smalandsfestivalen-kor-igen-lart-oss-av-misstagen/

Två år senare och X antal tusenlappar fattigare lärde vi oss kanske trots allt av misstagen.
“Ekonomin går inte ihop & festivalen flyttar inomhus”
https://www.barometern.se/kalmar/ekonomin-gar-inte-ihop-festivalen-flyttar-inomhus/

Det är också på grund av Smålandsfestivalen myten tillika sanningen att det ALLTID regnar när vi arrangerar något levt vidare och förföljt oss.

Trots alla förlustaffärer, regn och slit var det tack vare Smålandsfestivalen företaget Mighty startades, och kul har vi haft längs vägen!

Vill också lägga till att vi överhuvudtaget existerar till stor del tack vare alla vänner, nära, kära & familj som ställt upp på alla tänkbara vis under åren.

Allt från att spela musik, låna ut högtalare, stå i garderob till att vika ihop uppblåsbara fotbollsplaner i ösregn – gratis.
Troligtvis för att de kanske någonstans djupt inne delade vår vision eller tyckte synd om oss, come si come sa.

https://www.youtube.com/watch?v=OQx0PILslIw