Kalmar – Årets Sommarstad!

ÅRETS SOMMARSTAD – kanske den viktigaste utmärkelsen i ett pandemidrabbat land för att säkra upp hemester och inrikes-turister för att räddas vad som räddas kan ekonomiskt (men smittsäkert, såklart).

Vad är det egentligen som ligger till grund för den allmänt vedertagna vinnaren av sommarstadstiteln?

En fullständigt vinklad tävling där röstlängden är direkt avgörande, lite som en dålig version av eurovision song contest fast bolagsdriven där endast antalet röster avgör vinnaren. Som att låta det land med mest invånare (läs stad i detta fall) med stolthet för sin hemort vinna tävlingen genom att engagera flest röstlängder via kampanjer.

Grunden lades av reseguiden som – hör och häpna, tjänar pengar på att resor bokas via dom. För att göra tävlingen snäppet mer legitim och prestigefull lades det till ett presentkort i vinst-potten för bästa motivering av varför just ditt val skulle vinna ÅRETS SOMMARSTAD!

Jakten på att vinna detta prestigefyllda pris som tidigare delats ut av reseguiden har nu fått en ny vändning och framför allt blivit ett hett diskussionsämne i politiken i Kalmar. Staden som vann den ärofyllda titeln 4 år i rad innan stafettpinnen togs över av Västervik där tävlingen sedan sattes sedan på paus, vilket gav möjligheten för andra aktörer att arrangera spektaklet där största fördelen är att kunna rösta på sig själv.

Åter till det viktiga – TÄVLINGEN, har nu utlysts på en lokalt ägd hemsida som fått kritik från olika håll eftersom det kan finnas ett vinstsyfte att dra gagn av befolkningens kärlek till staden och dess invånares lokalpatriotism.

Det fina i denna kråksång är att det faktiskt blir en debatt, och att det i slutändan är fotfolket (Staden med störst lokalpatriotism) som bestämmer. Vilket osökt får en att tänka på ett par andra tävlingar som avgjordes för ett par år sedan där pöbeln fick sin röst hörd med den enkla principen:
Flest röster = vinnare.

Brittiska Natural Environment Research Council utlyste i mars 2016 en namnförslagstävling för det brittiska polarfartyg som då var under byggnad.[3][4] Vinnande namn i omröstningen var med bred marginal “Boaty McBoatface”. Boaty McBoatface är namnet på tre av brittiska National Oceanography Centres fjärrstyrda undervattensfarkoster,[1] vilka är avsedda att användas vid expeditioner med polarforskningsfartyg som bland andra RSS Sir David Attenborough.”

“I november 2017 beslöt Sydney Ferries allmänheten att namnge sina nya färjor av Emerald-class som trafikerar Sydney Harbour i Sydney i Australien i en namntävling.[10] Flest röster fick namnet “Boaty McBoatface”, men eftersom det redan var upptaget så blev namnet i stället efter en del förvecklingar “Ferry McFerryface”.[“

“År 2017 utlyste MTR Express en namntävling över internet för sina nya X74-tåg mellan Stockholm-Göteborg. Överlägsen vinnare blev “Trainy McTrainface”, vilket också blev namnet på ett av tågen”

https://sv.wikipedia.org/wiki/Boaty_McBoatface

https://www.nytimes.com/2016/03/22/world/europe/boaty-mcboatface-what-you-get-when-you-let-the-internet-decide.html

(En parentes också värd att nämna – GAMESTOPs aktie som fortfarande lever rövare på grund av folkets makt att influera saker i dagens samhälle, lite ”tillsammans är vi starka” fast på aktiemarknaden istället för hemorts-omröstningar)

Det är dit vi är på väg – i skrivande stund ligger ÅMÅL på en hedervärd 3e plats i en tävling som delats högt och lågt av kommuners invånare för att visa sin kärlek till sin egen stad. Förlåt mig men, FUCKING ÅMÅL, inte det första man tänker på i sammanhanget Sveriges sommarstad direkt.

Förlåt Åmål, nu dömer jag ut er på förhand då den enda erfarenhet av staden är just filmen, men det kanske kan komma att ändras nu.

Vem vet – Om dom vinner kanske de får uppleva den extrema turism Kalmar haft som draghjälp under flera år där vi basunerat ut ÅRETS SOMMARSTAD i en tävling arrangerad av ett företag vars vinnare endast baseras på vilken kommun som kan engagera flest röster.
Så – Kom igen nu Åmål kommun, sätt hela marknadsavdelningen på sponsrade länkar till SVERIGE.NU!

https://www.dagenskalmar.nu/nyheter/e/85420/landin-s-slar-tillbaka-sopa-rent-framfor-egen-dorr/

https://www.dagenskalmar.nu/nyheter/e/85384/oppositionsrad-upprors-av-uppgifter-om-tavlingen-arets-sommarstad/

På tal om just eurovision song contest – Ingenting är omöjligt bara man vill, och Kalmar/Öland är fantastiskt året om vilket de borde satsa på att marknadsföra istället – som Will & Molly skulle sagt.
(För att sopa rent framför vår egen dörr, JA vi har delat sommarstadslänkar – för att vi älskar Kalmar och vill inget annat än fortsätta se staden utvecklas – året runt, på alla plan. Vilket vi är på god väg att göra med satsningen på bostäder, arenor, Kalmar convention bureau och turismen överlag)

Med andra ord – FORTSÄTT för tusan att rösta på Kalmar som årets sommarstad, oavsett arrangör. Turismen ger ringar på vattnet och vem vet, om ett par år kanske vi toppar listan på ÅRETS ÅRET RUNT STAD..