Restriktioner & Arbetslöshet

Gissar att ni inte direkt hoppade av glädje och fylldes inifrån och ut av endorfiner när ni läste den rubriken?

Inte vi heller men eftersom vi har en blogg nuförtiden passar vi på att skriva av oss om vår vardag, positivt som negativt.

I inlägget går vi igenom vilka arbetstillfällen som försvinner på EN krog/venue & ett (!) inställt event eller nattklubbskväll..

DJs – oftast två stycken för separata dansgolv, Personer som har det som levebröd eller världens roligaste extrakneg.

Barpianist/livemusik – Extremt duktiga musiker som allt som oftast försörjer sig på dessa gig.

Ordning & Reda – 5-10 ordningsvakter/entrevärdar som varierat har det som heltid eller extrajobb + vaktbolagsägaren såklart.

Bartenders & Disk/runners – 6-10 bartenders som kan vara allt från heltidspersonal till helgjobbare samt 2-5 st runners beroende på kväll, ett extra/instegsjobb i arbetslivet för många.
Kock – Kökspersonal som kan sköta nattkäk eftersom svensk lag kräver tillagad mat på menyn för att få servera alkohol.

Städning – kan vara ordinarie krogpersonal eller utomstående firma, vad de har gemensamt är det proportionerliga ogillandet av konfetti.

Teknikfirma – ljud, ljus, skarvsladdar och precis allt däremellan som möjliggör upplevelsen på alla plan.

Fotograf & Film – vimmelfotograf som kanske lever på det, kanske inte samt videograf för aftermovies, rörligt, storys, you name it.
Marknadsföring – designers som gör allt grafiskt från promo till eventbanner från grunden eller med material från ovan nämnda.

Eventarrangör – bokare av artister / djs, marknadsföring, planering & virituella inkastare.

Entrépersonal – person/er som tar betalt för allt som i sin tur ska betalas.

Krogägare – någon måste äga stället som upplåter festligheterna och betalar hyra samt sysselsätter övriga på denna lista.

Detta är bara ett litet arrangemang eller klubbkväll på lokal krog vars sysselsättning av människor avses inhouse. Sedan är det såklart många verksamheter runtomkring som påverkas i rakt nedstigande led men det är en annan historia.

Poängen är att visa hur en utekväll på EN krog kan påverka väldigt många människor ekonomiskt. Slår man sedan ut det på 52 veckor, 2 kvällar i veckan har vi då 104 dagars arbete/år för ca 30-40 personer som försvunnit.

Detta gäller då för EN krog, i EN stad.

Räknar vi sedan på antalet krogar / restauranger / eventarenor gånger antalet städer och tillfällen/kvällar blir det nästan lite obekväm läsning.

Det är någonstans detta som sedan utgör grunden i konkursvågen och förlorade arbetstillfällen pga det semi-näringsförbud som trädde i kraft i mars för ett år sedan.

Omställningsbidrag, kulturbidrag med mera är långt ifrån tillräckliga, det vet vi redan nu – vad konkursvågen kommer kosta vet vi dock först i efterhand.

I skrivande stund söks bidrag för sommaren 2020, hösten från och med oktober har alltså inte ens skickats in, behandlats eller ens övervägts ekonomiskt.

Det innebär att regeringen utgår från att alla som har ett ofrivilligt näringsförbud har ett tillhörande företagskopplat bankvalv med pengar på hög. Vissa kanske har det, absolut, men att stå med utgifter under ett års tid utan inkomster är problematiskt för majoriteten.

Bonus – sociala behovet hos människan. Ponera att krogen har ett snitt på 500 gäster per kväll varav 100 är nya ansikten och 400 av dom är återkommande. Det är på ett år 10400 nya gäster och 20800 återkommande gäster som fått ändra sitt beteende.

Detta i sig har inneburit är en ganska stor förändring för många då det kan utgöra en stor del av det sociala livet. För vissa kanske förändringen är till det bättre, för andra till det sämre. Så gäller även företag, omställningar ska ske för att hitta nya intäktskällor men kreativiteten och uppfinningsrikedomen räcker till en viss punkt.

Vad vi längtar efter är ett friskt samhälle, tydligare stödpaket i takt med restriktioner men framför allt att få börja arbeta igen…