2020 – En sorglig årskrönika

Vi spolar tillbaka tiden ca 1 år till hösten 2019. Minns ni hur det var då?
Det var som vanligt, höst, mörkt och jävligt. Men utöver det, det positiva. Dansen på svettiga klubbgolv, minglande med främlingar i toakön & kanske det konstigaste av allt – man kunde stå upp och dricka!?

Mighty hade haft sitt bästa år hittills, en rekordsommar på PARK hade precis rundats av. En originell krögare hade köpt Kalmars mest originella krog – KRÖGERS, och vi fick möjligheten att arbeta med nöjet, vilket är en historia för sig.

Vi hade precis sålt 1500 förköpsbiljetter till Halloween i Kalmarsalen & en Juldag med lika många gäster väntade. Allt gott, Krögers, Halloween & juldagen blev av – folk dansade, minglade & bidrog till att Mighty Event för första gången kunde visa ett bra (allt är relativt) resultat vid bokslutet.

Någonstans där mellan halloween och juldagen ryktades det om att någon åt en fladdermus i Kina.
Jimmy – ”Aris det är lugnt, vi kommer inte påverkas av det här, kanske att vi får grusa festivalplanerna, om ens det”
Aris – ”Jimmy jag tror inte du förstår allvaret, dom börjar stänga ner länder nu och det kommer bli likadant i Sverige”

Tiden gick, och kanske den största nyheten för oss på länge annonserades. Vi fick nytt uppdrag på SOMMARSTRAND, vilken grej. Det basunerades ut högt och lågt, nya marknadsjannar/nattklubbsjobbare/strandpromoters med bilder & tacksamma texter.

Vi längtade, hoppades & planerade – lyckligt ovetande om de större effekterna av pandemin.

Vi satt i möten så sent som i februari, gick igenom artistschema & förbättringar av en institution i sommarklubbssfären. Konservatism & traditioner möter utedansgolv & anarki. Vår nya chef Erik Björk hade det inte lätt på våra inledande möten men vi hade alla samma mål – Sommarstrand skulle lyftas!

Samtidigt som vi planerade sommaren på Öland, det kontinuerliga nöjet på Krögers, Studentveckan, Kalmar by Gummibåt, Konserter & sommarklubben Holmen i Oskarshamn började oron för det där jäkla viruset sprida sig till våra breddgrader. Oavsett om det var ett bältdjur, fladdermus eller krigsföring började vi inse att – helvete, det kommer hit.

26e Mars – Datumet vi aldrig glömmer. Eventbranschens domedag när Tegnell blev Sveriges nya (o)mysiga-Ernst, politiken stänger delar av verksamheter/landet och vi vaggas plågsamt långsamt in i någon form av kuvös.

Insikten slog oss på riktigt att FAN, det här ser mörkt ut. Vad gör vi? Vi väntar, vi hoppas, ber för vaccin, jobbar på alternativa lösningar. Verkligheten tränger sig på – det handlar inte längre om vi ska ställa in, utan hur mycket.

Sommarstrand var snabba på pucken, de insåg snabbt att det var omöjligt att bedriva någon form av klubb för tusentals människor parallellt med en pandemi. Som direkt påföljd kom Holmens besked, och Krögers, och allt annat.

Komisk Kuriosa – Vi hade i samband med våra nya uppdrag sagt upp vår plats för uthyrning av trampbåtar, kajaker & kanoter för att vi inte skulle ha tid. Såhär i efterhand kan ju det beslutet diskuteras då vi kanske satt inne på den mest corona-anpassade aktivitetshyrningen i Kalmar län och allt vi haft 2020 är – TID.

Sommaren bara försvann – Vi försökte uppskatta den första ofrivilla semestern vi någonsin haft och ta igen allt man missat psykiskt och fysiskt i ett annars ganska krävande arbete. Inga listor, inga samtal fre & lörd nätter om köföreträde, ingen stress för överbokade hotell, inga diskussioner om ljudnivåer med grannar – en väldigt konstigt lugn sommar helt enkelt.

Någonstans där tid var vår absolut största tillgång började vi såklart kukilura på vårat nya flytande kontor kring nya corona-anpassade event.

Kalmar by Gummibåt?
Njae stadsfesten ställs in & därmed alla event under den.

Drive in bio?
Tillståndsmyndigheten: “Ja, eller nej. 50 personer, max”
Mighty: “Men det är på ett par hundra kvadrat, i bilar, med flera meters avstånd?”
Myndigheterna: “Spelar ingen roll, vi kan inte göra undantag”
Detta är alltså OKEJ
P-bråk vid Gekås fall för polisen | HN

Detta är alltså INTE OKEJ. Förstår ni problematiken i restriktionsdjungeln att arbeta emot?
Göteborg får drive-in-bio på Bananpiren | Nöjesguiden

Musik i Gästhamnen?
Nytänk i fel tid. Folkligt, gemytligt och gratis. Men omöjligt att begränsa på ett säkert & anpassat sätt.

Trubadurkvällar på restauranger?
Nja jo nej, men inte om trubaduren skrivit egen musik för då kanske folk är där för musiken och inte maten.
(Många minns kanske nyheterna om en middag med tillhörande artist skulle genomföras på Öland men blev minst sagt motarbetad samtidigt som halva semestersverige låg på Köpingsvik)

Detta är bara några exempel på kreativa idéer och tankar som kunnat rädda ett sjunkande skepp men som bröt mot alla konstens regler myndighetsmässigt. Vi insåg att vi inte ville leta kryphål & skapa kortsiktiga lösningar, vi hade ingen självklar väg ut eller igenom på vårat bord och då tynade allt hopp om en “kreativ” lösning på ett större problem bort.

Nu är vi här igen, i mörkret och djävulskapet. Solen går ner 16,00 och kvällarna är mörkare än corona-tunneln som vi inte tycks se något ljus i slutet av alls. Kylan påminner om bankkontot som båda smyger sig ner mot nollan.

Som om inte det vore nog – Nu kommer andra vågen och träffar samhället men samtidigt ser vi ingen andra våg av högre procentuella permitteringar eller tydliga stödpaket, varför?
För att regeringens krisstöd är lika oklart som det amerikanska valet.
På tal om det, har dom en president nu? Bor Trump kvar i vita huset? Är Joe Biden i riskgruppskarantän? diffust.

Alldeles nyligen kom dock nya permitteringsmöjligheter som sträcker sig till sista juni 2021. SKÖNT, tänker många – sen kom baksmällan.

Regeringen beslutar strax därefter att stänga all form av restaurang/nöjesverksamhet efter 22:00, och som inte det vore nog kom därefter nästa kalldusch. NYA RESTRIKTIONER, som fortsätter på tidigare utstakad bana men begränsar sällskap till max 4 st och stängningstiden till 20,00.

Förslaget sträcker sig till den sista februari, läs gärna den meningen igen. Alla andra restriktioner, rekommendationer och förslag sträcker sig över max några veckor, restaurangbranschen får 4 MÅNADER i tvångströja.

Att peka finger och kasta skit som “men ni då? Köpcentrum då? Varför har gym öppet? Arbetsplatser med hundratals anställda? Vad gör Ullared så säkert?” känns kortsiktigt och naivt i tron om att det skulle hjälpa.

Det handlar snarare om att ifrågasätta, VARFÖR?
DÄRFÖR svarar regeringen och kommer med nya restriktioner mot en redan konkursdrabbad bransch.

Årets julklapp som brukar bestå av en slutsåld Juldag för Mighty Event blev i år ett negativt besked från kulturrådet gällande ansökan om stödmedel för inställda evenemang 2020.

VARFÖR? Frågor vi oss. Kulturrådet? DÄRFÖR att vi inte anser er vara en eventbyrå.
Okej, Lite som att anlita en snickare och be dom dra elen också för att vi anser dom vara elektriker.

Är detta en kollektiv bestraffning för att vissa inte sköter sig? Finns det forskning som tyder på att viruset sprids på restriktions-anpassade restauranger och barer? Har vi missat något?

Vi såg fram emot 2021, nu ser vi fram emot 2022 alternativt ett beprövat vaccinering som tillåter folk att umgås igen.

Tills dess fortsätter vi söka nya arbetsmöjligheter, försöker överleva och lära oss mer om bidrag som sökts för avsaknad inkomst upp till ett år tidigare.

God Jul & Gott Nytt År samt fortsättning, det kan bara bli bättre från och med nu!